Primavara, Bujori si Voie Buna

Iunie 8, 2012 in Amintiri, Munte

Dupa ceva trandaveala de-a lungul iernii si iesiri mai razlete, nu in grup organizat, iata si o prima tura realizata pe anul acesta intr-o componenta mai numeroasa. Articolul vine cu destula intarziere, dar cum niciodata nu e prea tarziu pentru o poveste, iata pe unde am umblat.

Am plecat din Bucuresti cu destinatia finala in Muntii Dobrogei, mai exact zona Macin – Greci, cu scopul de a petrece 2 zile la aer curat, sa umblam prin padurile de fag din zona, dar si datorita faptului ca in restul tarii se anunta ceva ploaie.

Ca sa fie clar pentru toata lumea, cei din poza asta au luat bacu’ in acest an, mai exact bacul de la Smardan – Braila.

Asta o fi oare ceea ce se cheama “Lup de Dunare”?

Dunarea intr-o dimineata faina la Smardan:

Dupa traversarea fluviului a mai durat un pic pana am ajuns la Luncavita si apoi Cetatuia. Punctul unde doream sa ajungem era la un loc de campare situat pe Valea Fagilor, loc de unde pornesc cateva trasee ce strabat muntii din zona.

Zona de camping e foarte frumos amenajata, cu bancute si mese de lemn, un izvor in apropiere, locuri speciale de aruncat resturile (ingradite cu nuiele pentru a nu fi imprastiate de animale salbatice sau mai putin salbatice). Pe langa toate astea, ce m-a uimit, era prezenta unei toalete ecologice :). Acum imi pare rau ca nu i-am facut o fotografie…Nu era intr-o stare foarte folosibila, dar exista acolo…

Ne-am pus in gand sa parcurgem un traseu lejer, accesibil oamenilor din toate categoriile de varsta. Unii dintre noi veneam dupa ceva perioade de leneveala de sezon (doar o fo o iarna grea…). Ne pregatim de plecare:

Chiar inainte de start, aruncam o privire pe harta zonei:

In luna Martie am mai facut un traseu in zona, aproximativ 24 km cu cpornire din Greci, Vf. Tutuiatu, Rezervatia Bujorilor, Valea Fagilor si inapoi pe la Tutuiatu si Greci. Atunci vegetatia de sezon doar incepea sa isi faca cunoscuta prezenta, iarba incoltea, bujorii de abia inverzeau:

Revenind la povestea noastra, ne-am pus in miscare, prima destinatie fiind Valea Fagilor.

Un fag din alte vremuri:

Camuflaj:

Prin padure:

Pe masura ce ne apropiem de varful Tutuiatu, avem ocazia sa admiram un spectacol unic din partea faunei locale. Scena este interzisa copiilor sub o anumita varsta, sa zicem ca e cu bulina, ca la tv…

Toata zona este impanzita de broaste testoase. Ne bucuram foarte mult la vederea lor. Cauta in special zonele mai insorite, probabil pentru a se incalzi.

Mai avem parte de o intalnire, exemplarul facand parte tot din fauna locala:

Mirosul de la tzap este foarte placut, ar trebui sa-l incercati. Acesta nu a fost servit cu bautura racoaritoare din sticla dintr-un motiv foarte simplu: il agita…

Dupa atata fauna, ne mai clatim ochii si cu ceva flora….Si va spun sincer ca e o mare incantare sa admiri bujorii in toata splendoarea lor:

Hai ca admirand florile, am ajuns si in varf:

Panorama asupra localitatii Greci, vedere de pe Varful Tutuiatu, 467 m. Undeva in plan indepartat e Dunarea:

O punem si de o poza de grup:

De la stanga la dreapta, in ordinea aparitiei in fotografie: Danutz, Vali, Radu, George, Cami, Ionut, Laura, Subsemnatu’, Kmy, Flori, Danica, Costin.

Dupa ce am lenevit la umbra unor stejari aproximativ o ora in apropierea varfului, am pornit pe alt traseu spre locul de campare. Drum usor, la vale, prin desisuri, am ajuns imediat la destinatie.

Am montat corturile:

Ne-am apucat de gatit:

Produsul final:

Dupa o masa copioasa, o seara minunata petrecuta langa foc, apoi somn de voie pentru toata lumea:

A doua zi…activitati normale, drum inapoi spre casa, etc. O tura deosebit de faina, mai ales prin frumusetea locurilor pe care le-am vizitat. Sigur mai ajungem pe meleaguri Dobrogene si sigur mai vizitam Muntii Dobrogei.