Jepii Mici si Jepii Mari

August 12, 2011 in Munte

Weekendul trecut am facut o scurta excursie pentru a urca pe Jepii Mici (traseul de sub Telecabina cu plecare din Busteni) si sa coboram pe Jepii Mari, traseu care ne aduce inapoi tot in Busteni, exact in punctul de plecare.

Aici e punctul de plecare pe trei trasee. De la stanga la dreapta: Jepii Mari (Triunghi Albastru), Jepii Mici (Cruce Albastra) si Cascada Urlatoare (Punct Rosu).

Noi pe asta urcam. Am observat ca un animal de provenienta romaneasca, dotat cu marker (la ce mama dreaq iti trebuie marker permanent pe munte?!) a mazgalit majoritatea placutelor indicatoare de pe Jepii Mici si Mari. Ii urez pe aceasta cale, sa se intalneasca candva cu acel “Urs Pervers” despre care tot pomenea in inscrierile lui.

Si tot urcam prin padure. Vegetatia abundenta ne apara de soarele arzator cu toate ca este inca devreme. Ajungem rapid din urma cateva grupuri de turisti, pe care le depasim imediat. Aveam cale lunga in fata noastra si nu aveam mult timp de pierdut.

Un peisaj demn de Hirosyma. Copacii complet goliti de frunze si uscati complet.

Unde se intalnesc telecabinele care fac ruta Busteni – Babele si retur.

Parasim zona cu copaci si vegetatie abundenta. Mai departe ar fi trebuit sa incepa o zona cu vegetatie alpina. Dam in schimb de aceasta zona cu scaieti (nu le stiu denumirea exacta). Imi aduc aminte ca erau tare buni la incalcit in par cand eram mai mici…

Facem o pauza ceva mai mare pentru hidratare si racorire. Apa asta de la munte e nemaipomenit de curata si rece. Exact cum trebuie sa fie o apa buna.

Incepe urcus mai serios. Lanturile sunt foarte bune pentru sprijin. Unora dintre noi chiar le face placere treaba asta cu lanturile…:P

Si tot urcam….

Ce ati vazut fratilor de va uitati toti in sus?

Si iar urcam…

In zonele mai periculoase de pe traseu, se gaseste cate o cruce. Din cate am citit, majoritatea accidenteleor au avut loc in conditii atmosferice neprielnice efectuarii acestui traseu…

Oaaaaa Foca !!!! Cat am urcaaaaat…..

Aici Bianca ne arata ceva.

Uite ce ne arata. O capra neagra (maro la culoare) manca linistita varfurile la crengute. Noroc ca sapuniera mea are un pic de zoom.

Incercam sa impingem muntele un pic mai incolo, sa largim poteca. Muntele nu e de acord cu noi si nu se lasa miscat.

Uite acolo sus trebuie sa ajungem. Nu mai e asa de mult…

Ajungem la Cabana Caraiman. Aici pauza de hidratare si cate un baton energizant (cereale si fructe confiate).

Pornim spre Cabana Piatra Arsa. Ne oprim un pic sa refacem proviziile de apa. Eu am baut aproape 3 litri de apa din Busteni pana la Cabana Caraiman. Cu toate ca e munte, a fost destul de cald.

Pe Platoul Bucegilor in drum spre Cabana Piatra Arsa.

Vorbind cu neamurile (la telefon).

Cabana este imediat dupa aceasta zona cu Jepi. Stam la Piatra Arsa pret de o cafea, apoi o luam spre Cantonul Jepilor, urmand sa coboram spre Busteni pe traseul Jepii Mari.

O parte din Busteni vazuta de la Cantonul Jepii Mari.

La Canton.

De la Canton, am luat-o printre Jepi la vale, spre Busteni.

La sfarsitul turei, dar fara alcool pentru ca urma sa mergem cu masina spre casa. Per total a fost o tura foarte frumoasa. O recomandam tuturor amatorilor de drumetii pe munte.