De la Vadu la Gura Portitei cu bicicletele

Iulie 26, 2010 in Pescuit, Natura, Aer Liber

Planuiam de ceva vreme iesirea aceasta si pana la urma am zis sa o facem. Vineri seara ne-am urcat in automobilul familiei, bicicletele urcate pe plafon pe suportii aferenti si da-i bice pe Autostrada Soarelui spre Navodari.  La ora 00:00 eram la statia de taxare la Fetesti, iar pe la 01:30 eram la Navodari cu nasul in perna si cu gandul la tura ce urma sa inceapa a doua zi.

Iata ce am carat cu noi in aceasta excursie: kit de reparatie biciclete & camere (pompa de aer, camere de rezerva, super Glue – just in case, petice de rezerva, chei & surubelnite). Astea nu ne lipsesc niciodata la nici o iesire. Iata si cateva elemente din survival-kit-ul pe care l-am mai carat cu noi: lotiune impotriva soarelui, solutie impotriva tantarilor, sapca/palarie, lanterne frontale, briceag, harta traseului. Am mai avut cu noi 4 litri de apa + batoane proteice pentru refacerea energiei.

 Am plecat la ora 08:00 in data de 24-07-2010 din Vadu, mai exact de la Cherhanaua de langa plaja. Drumul pe Grindul Chituc este foarte bun pentru a fi parcurs cu bicicleta. din loc in loc se mai simte cate o urma de senila, probabil de la buldozerul cu care se mai niveleaza drumul.

Din loc in loc drumul era presarat cu balti generoase aparute in urma ploilor din ultima vreme. Fiind pline de pietre, traversarea lor era destul de dificila. Am renuntat la descaltat si traversare cu bicicleta in spate, baltile fiind prea multe, iar lucrul asta ne-ar fi luat o vesnicie.

Drumul pare fara sfarsit, gasesti cu greu o umbra unde sa te odihnesti un pic, iar ca bonus, esti primit cu mare bucurie de catre cohortele de tantari infometati. Am avut cu noi Autan (solutie impotriva tantarilor blanzi). Aici muscau tantarii prin tricou/pantaloni/sosete/sapca. Pe scurt, nu tineu cont de filtrele aplicate impotriva lor.

O pauza la singura salcie ce ne-a oferit un pic de umbra:

 Am mers aproape fara oprire, in afara de pauzele de hidratare, pana la Periboina unde, inainte de canalul Edighiol, prin care lacul Sinoe se varsa in Mare, ne-a fost dat sa vedem ceva frumos si din ce in ce mai putin intalnit pe Litoralul Romanesc: un grup numeros de delfini de Marea Neagra, care ne-a delectat privirile si ne-a lasat fara cuvinte. Am stat minute in sir si le-am urmarit si admirat miscarile. Am facut cateva fotografii, le atasez la articol pe cele mai reusite:

In zona era si un grup de pelicani care asista la acest spectacol:

Dupa o sedinta de uscare a hainelor si o poza facuta la stavilar (erau acolo doi pescari, iar unul dintre ei ne-a facut o fotografie – tinem sa-i multumim pe aceasta cale) am plecat mai departe pana la urmatorul stavilar. Intre timp, nu am mai facut nici o fotografie datorita roiurilor de tantari si am inaintat foarte repede.

De la Periboina la Gura portitei sunt aproximativ 12 Km. De aici pana la Gura Portitei nu am mai facut nici o fotografie. Am incercat sa continuam pe acelasi drum, care se vedea si pe harta. Datorita ploilor din ultima vreme, vegetatia a acaparat tot drumul. Ne era foarte greu sa ne strecuram printre plantele foarte inalte. Datorita caldurii degajate de ierburi, roiurile de tantari care ne atacau continuu, toata excursia tindea sa devina lupta pentru supravietuire. Am facut cale intoarsa (am pierdut aproximativ 2 ore cu treaba asta), am ajuns pe malul marii si dupa un mars fortat pe langa biciclete, am ajuns la releul de la Gura Portitei.  La orizont se profila o furtuna mare, care se apropia vertiginos. De la releu pana in port am mai facut aproximativ 15 minute, cu tot cu traversarea baltilor, mult mai maloase de data aceasta.

Am ajuns in port la Portita la 15:55, am fost felicitati de un grup de turisti pentru isprava facuta (a se intelege tura cu bicicletele), am cumparat bilete la vaporas, si am plecat spre Jurilovca fara intarziere.

 

In concluzie, a fost o tura nemaipomenit de frumoasa. Nici in fotografii nu poti exprima frumusetea locurilor, fauna si peisajul care se desfasoara in fata ochilor. In total am parcurs 35 Km. Deja ne gandim la urmatoarea tura….

Pentru a vizualiza in Google Earth traseul complet, il puteti descarca de aici

PS: pentru orice alte completari, intrebari, nu ezitati sa folositi sectiunea de comentarii.