Retezat – Vara 2012

Noiembrie 4, 2012 in Munte

Cu foarte mare intarziere iata o excursie prin Parcul National Retezat, faptele expuse aici intamplandu-se undeva la inceputul lunii August.

Dupa ce am dat sfoara in tara despre tura care vroiam sa o facem, am constatat cu placere ca au raspuns “Prezent” un numar de zece persoane. Detaliile organizatorice s-au stabilit imediat, asa ca iata-ne intr-o zi de sambata pe la 5 dimineata plecand din Timisoara. Traseul pe sosea arata in felul urmator: Timisoara – Lugoj – Caransebes – Otelul Rosu – Sarmizegetusa – DJ 685 – Barajul Gura Apelor – Poiana Pelegii. De la Baraj pana in Poiana Pelegii se intra in Parcul National, asa ca ajungem la o bariera, unde achitam o taxa pentru masini cat si pentru fiecare persoana in parte. Desi distanta e mica de la baraj pana la locul de parcare din Poiana Pelegii, o strabatem destul de incet, drumul fiind sub orice critica, desfundat de paraie, dar cu atentie il strabatem fara vre-un incident sau eveniment neplacut.

Iata cum arata barajul, este ceva mai gol…banuiesc ca motivul golirii il constituie ceva lucrari in zona:

Lasam masinile in Poiana Pelegii, unde spre surprinderea noastra, abia gasim locuri de parcare. Inseamna ca sunt ceva turisti in zona.

Pornim voiniceste pe langa Refugiul Salvamont si continuam sa urcam spre Lacul Bucura. Prin padure atmosfera este inabusitoare, dar trecem repede de aceasta portiune si ajungem printre Jepi. De aici mai este un pic pana la golul alpin.

Prin padure:

Urcam plini de voie buna printre jepi:

Traversam un parau involburat. Cu o zi inainte a plouat bine asa ca apa era din belsug:

Ovidiu ne prezinta un model de parasolar “bio”:

In scurt timp iesim in golul alpin si ne place ce vedem. Retezatul ne intampina cu o priveliste nemaipomenita:

Urcam lejer si in scurt timp ajungem la Lacul Bucura:

Langa lac sunt cateva corturi precum si ceva turisti. Facem o binemeritata pauza, ne incarcam bateriile la soare alaturi de un catel de prin partea locului:

Dupa ce mancam, ne refacem rezervele de apa direct din lac, apoi o punem de o poza de grup:

Pornim mai departe spre varful Peleaga, acesta fiind si principalul obiectiv al excursiei.

Am constatat ca nu e deloc usor sa muti muntele din loc:

Incet incet ne apropiem de varf. Parca nu mai este asa de mult pana sus:

Parca nu arata deloc rau ce vedem de sus:

In sfarsit ajungem si pe varf. Varful Peleaga, 2509 m altitudine. Din urma ne ajunge un baiat, care ne ajuta cu o poza de grup:

Savurand apa din Lacul Bucura pe varful Peleaga din Retezat:

Elena si Alex, doi prieteni buni, bucurosi ca au ajuns in varf:

Imi amintesc ca la intoarcere nu mai gaseam steagul cu Romania…si eram tare amarat. Uitasem de el dar l-am recuperat intr-un final…colegii nescapand ocazia de a ma tachina pe aceasta tema…

Consultam harta…cam pe aici suntem:

Dupa alte cateva minute petrecute pe varf, incepem sa coboram ocolind Lacul Bucura. Ajungem pe Varful Custura Bucurei 2370 m, apoi prin Saua Bucurei.

La coborare intalnim ceva “fauna locala”. Ma miram ca nu am intalnit deloc oi, ci doar vacute linistite. Nu am mai vazut pana acum vacutze la inaltimea asta:

Ce va uitati mai asa la mine?

Daca tot va uitati asa cu aparatele alea ale voastre, luati de aici…sa aveti ce poza:

Ajungem la o rascruce de carari…pe unde sa o luam acum?

Intalnim si oile:

Se lasa seara si ne grabim sa ajungem pe lumina la masini. Soarele se joaca cu norii si muntii si ne arata una din nenumaratele minuni ale naturii. Pacat ca sapuniera mea nu poate mai mult, dar si-a dat toata silinta sa capteze imaginea asta:

Ajungem pe lumina in Poiana Pelegii, locul unde ne-am lasat masinile. Inainte de a pleca, mai facem o poza de grup, asa ca la final de tura.

In concluzie, tura a fost nemaipomenit de frumoasa. Ramanem cu regretul ca a durat doar o zi, dar urmeaza sa revenim in Retezat pentru ca ne-a placut tare mult. Le multumesc colegilor pentru echipa formata si pentru voia buna care nu ne-a parasit pe tot parcursul zilei. Este prima data cand am fost in Retezat, mi-a placut tare mult asa ca in unul din concediile viitoare vom petrece ceva vreme pe aici, avand multe lacuri de vizitat si varfuri de cucerit.

Iata si traseul parcurs inregistrat de gps:


Hike route 1741668 – powered by Wandermap